آزمون کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی یکی از آزمون های کارشناس رسمی دادگستری است که فارغ التحصیلان رشته های حسابداری و مالی در صورتی که واجدشرایط اعلام شده باشند می توانند در این آزمون شرکت نمایند.کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی بطور کلی به انجام اموراتی نظیر انجام حسابداری و حسابرسی امور خدماتی، بازرگانی، تولیدی و صنعتی اشخاص حقیقی و حقوقی در نهاد های خصوصی، دولتی و عمومی بررسی امورات حسابداری پروژه های عمرانی انجام امورات حسابداری و حسابرسی نهادهای عمومی و وزارت خانه ها و... می پردازد.
حسابداری رشته ای است که به فهم رویدادهای مالی و تبدیل کردن آن ها به اعداد و ارقام می پردازد. به عبارت دیگر حسابداری و حسابرسی یک سیستم است که به جمع آوری، طبقه بندی، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و ... می پردازد.
رشته حسابداری و حسابرسی از آن دسته رشته هایی است که اطلاعات و بازخوردش تاثیرات بسیاری در امورات دادگستری دارد. به ویژه در زمانی که خدمات کارشناس حسابداری و حسابرسی مرتبط با امور مالی، رسیدگی به دفاتر حسابداری، حسابرسی و مالیاتی، برسی صحیح و قانونی دفاتر و اظهار نامه مالیاتی باشد. زیرا تمامی این امورات می بایست توسط کارشناس رسمی دادگستری رشته حسابداری و حسابرسی باشد.
از این رو یکی از مشاغل و فرصت های شغلی مناسب برای فارغ التحصیلان رشته های حسابداری و مالی،استخدام در دادگستری و قوه قضائیه به کارشناس رسمی دادگستری می باشد.فارغ التحصیلان رشته های حسابداری در مقطع کارشناسی می توانند به عنوان استخدام پاره وقت در بخش های تعریف شده دادگستری مشغول به کار شوند.
به طور کلی رشته حسابداری و حسابرسی با مباحث مالی و اعتباری مرتبط است که در صورت عدم تائید اطلاعات از سوی کارشناسان این حوزه، خسارت های جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. لذا متقاضیانی که در رشته حسابداری و حسابرسی فارغ التحصیل شدند و قصد دارند به عنوان کارشناس رسمی در دادگستری ها استخدام شوند لازم است نسبت به اخذ پروانه فعالیت حرفه ای خود به عنوان کارشناس رسمی در حوزه حسابداری و حسابرسی اقدام نموده و سپس صلاحیت های مربوطه را دریافت کنند. علاوه بر همه این ها، کارشناس رسمی دادگستری رشته حسابداری و حسابرسی بایستی به مطالعه و تحقیق و همچنین به روز رسانی معلومات و دانش خود بپردازد تا در تهیه ی گزارشات مالی تسلط کامل داشته باشد.در مجموعه هایی که شمول نظارت دستگاههای دولتی را ندارند، بهره گیری از تخصص کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابری بمنظور بررسی وضعیت مالی این بخشها مانند شهرداریها، بنیادها و سایر مؤسسات عامالمنفعه بخوبی وضعیت مالی این مجموعه ها را بیان می دارد.
علاوه بر تخصص های لازم که در زمان اخذ پروانه فعالیت احراز می گردد، کارشناس رسمی این رشته می بایستی به مطالعه، تحقیق، پژوهش و به روز رسانی اطلاعات خود معیارهای استاندارد بین المللی در تهیه گزارشات مالی را بخوبی تسلط داشته باشد.
عناوین و شرح وظایف کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی در پائین آورده شده است:
رسیدگی به چگونگی نگهداری حسابها و عملکرد واحدهای مذکور از جهت تشخیص درآمد و هزینه ها با توجه به اساسنامه اشخاص حقوقی و یا اهداف و برنامه های پیش بینی شده اشخاص حقیقی
رسیدگی به نحوه نگهداری حسابها و عملکرد مالی موسسات و نهادهای مذکور با توجه به اساسنامه، اهداف و مصوبات مجامع آنها در چارچوب مقررات مربوط به دریافت ها، پرداخت ها ، درآمدها و هزینه های این نهادها می باشد
رسیدگی به عملکرد بودجه پیشنهادی، بودجه مصوب، تخصیص اعتبارات و تطبیق بودجه با اعتبارات مصرفی و قوانین و مقررات مربوط به آنها.سوابق تجربی مورد نیاز برای این مورد داشتن مدرک تحصیلی لیسانس و فوق لیسانس با ۵ سال و دکتری با ۳ سال سابقه تجربه عملی موثر در دستگاههای اجرائی می باشد.
رسیدگی به صورتهای مالی سالانه شامل قیمت تمام شده محصولات تولیدی، ترازنامه، سود و زیان با توجه به عملکرد واحدهای تولیدی و صنعتی موردنظر و با در نظر گرفتن مقررات و مصوبات موضوعه در واحد صنعتی یا تولیدی مربوط و بررسی قیمت تمام شده محصولات تولیدی.
در این مورد داشتن مدرک تحصیلی لیسانس و فوق لیسانس با ۵ سال و دکتری با ۳ سال سابقه تجربه عملی موثر در امور تولیدی و صنعتی مورد نیاز می باشد.رسیدگی به اظهارنامه های مالیاتی، مالیات ابرازی و منشاء محاسبات مالیاتهای مربوط به امور موسسات خدماتی،بازرگانی، تولیدی و صنعتی و سایر موسسات مشمول مالیات اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی
فعالیت در این زمینه، مستلزم داشتن صلاحیت های ردیف ۱و ۲ و ۴ است.همچنین داشتن ۵ سال سابقه تجربی و موثر، کارشناسی رسمی و حداقل ۳ سال سابقه کار حسابرسی الزامی است.
رسیدگی به صورتهای مالی شامل ترازنامه، سود و زیان و سایر امور مالی این موسسات با توجه به اساسنامه، مصوبات مجامع و هیئت مدیره با در نظر گرفتن مقررات مربوط به آنها.
فعالیت در این زمینه، مستلزم داشتن صلاحیت های ردیف ۱ و ۴ است.همچنین داشتن ۸ سال سابقه تجربی و موثر، کارشناسی رسمی و حداقل ۳ سال سابقه کار حسابرسی الزامی است.
تطبیق مقررات سازمان بورس و شرکت بورس با موضوع و پذیرش شرکتها و مکانیزم خرید و فروش سهام و مطابقت با مقررات مالی، مالیاتی، تجاری و تجزیه و تحلیل صورتهای مالی.
فعالیت در این زمینه مستلزم داشتن صلاحیت ردیف ۶ است.همچنین داشتن سابقه تجربی و موثر کارشناس رسمی نیازی نیست و فقط سه سال سابقه حسابرسی نیاز هست.
تجزیه و تحلیل و بررسی صورتهای مالی، قوانین و مقررات مختلف مالیاتی، تجاری، امور بازرگانی و اقتصادی و رعایت اصول و موازین حسابداری و حسابرسی و مقررات مربوط به منظور ارزیابی سهام.
فعالیت در این زمینه مستلزم داشتن صلاحیت ردیف ۱ می باشد.تجزیه و تحلیل و بررسی صورتهای مالی، قوانین و مقررات مختلف مالیاتی، تجاری، امور تولیدی (فرآیندهای تولید) و اقتصادی و رعایت اصول و موازین حسابداری و حسابرسی جهت ارزیابی سهام مذکور.
فعالیت در این زمینه مستلزم داشتن صلاحیت ردیف ۴ می باشد.متقاضیانی که می خواهند در آزمون کارشناس دادگستری در رشته حسابداری و حسابرسی شرکت نمایند بایستی علاوه بر شرایط و صلاحیت های عمومی، شرایط اختصاصی این رشته را نیز داشته باشند که به شرح زیر می باشد:
افرادی که شرایط کارشناس رسمی دادگستری را دارند،می توانند در آزمون کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسیشرکت کنند. این آزمون که از آن با عناوین دیگری همچون آزمون کارشناس رسمی دادگستری ، آزمون کارشناس قوه قضائیه ، آزمون کارشناسان قوه قضائیه (ماده ۱۸۷) و آزمون کارشناس ماده ۱۸۷ نیز یاد می شود، راهی است برای انتخاب کارشناسان رسمی دادگستری که قرار است برای روشن شدن حقایق پرونده ها، با قضات همکاری داشته باشند.
دانلود سوالات آزمون کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی
(دانلود دفترچه سوالات آزمون مرکز امور مشاوران+ پاسخنامه تشریحی) |
دانلود سوالات آزمون کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی
(دانلود دفترچه سوالات آزمون کانون کارشناسان- بدون پاسخنامه ) |
مواد امتحانی برای هر رشته آزمون کارشناس رسمی قوه قضائیه ، دروس تخصصی مربوط به رشته مورد تقاضا و قوانین و مقررات مربوط به کارشناسی می باشد. سوالات در سطح دوره کارشناسی و بیشتر با رویکرد کاربردی طراحی می شود و متقاضی باید با توجه به دانش تخصصی و تجربه کاری خود به آنها پاسخ دهد.
سوالات هر رشته با توجه به نوع کاری که کارشناس رسمی انجام خواهد داد طرح شده و امکان دارد تستی یا تشریحی یا ترکیبی از هر دو باشد. البته بررسی آزمون های کارشناس رسمی سال های قبل نشان می دهد در اکثر رشته ها به خصوص رشته های پر متقاضی، آزمون تستی برگزار شده است.