ایران آنلاین / مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی از افزایش اعتبار کارت های خرید کالای ایرانی خبر داد. علی اصغر میرمحمد صادقی گفت: درکنار کارت های اعتباری عام که از ابتدای مهرماه صادر می شود، بانک مرکزی برای افزایش قدرت خرید اقشار خاصی از جامعه کارت های خرید کالای ایرانی را توزیع کرد که براساس تازه ترین تصمیم این بانک قرار است شرایط این نوع کارت ها بهتر شود.
وی توضیح داد: بنابراین تصمیم که بزودی ابلاغ خواهد شد، سقف اعتبار کارت های خرید کالای ایرانی از ۶ میلیون تومان فعلی به ۱۰ میلیون تومان افزایش می یابد.
به گفته وی علاوه براین دوره بازپرداخت اقساط این نوع کارت ها نیز افزایش خواهد یافت.'
معاون نظارتی بانک مرکزی جزئیات چگونگی و شرایط دریافت کارت های اعتباری جدید ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومانی را اعلام کرد.
فرشاد حیدری در گفت و گو با «ایران» با اشاره به اینکه با آغاز صدور این کارت ها تا یک ماه آینده یک انقلاب در شبکه بانکی کشور رخ خواهد داد، گفت: درحال حاضر مردم در دریافت تسهیلات و وام های خرد بانکی نظیر وام خرید کالا، خودرو، جعاله مسکن با مشکلات زیادی مواجه هستند و درمجموع نوع عقودی که براساس آنها می توان به نیازهای مردم پاسخ گفت بسیار محدود است و برهمین اساس بانک مرکزی در طرح کارت های اعتباری این مشکل و نقیصه را برطرف کرده است.
پس از آنکه بانک مرکزی توزیع کارت های اعتباری خرید کالاهای ایرانی را از طریق سه بانک برای اقشار خاصی مانند بازنشستگان و فرهنگیان کلید زد، درتازه ترین تصمیم قرار است از ابتدای مهر ماه امسال کارت های اعتباری همانند سایر کشورها برای تمام ایرانی ها صادر شود که سقف اعتبار این نوع کارت ها در سه سطح ۱۰، ۳۰ و ۵۰ میلیون تومان خواهد بود. این درحالی است که کارت های اعتباری جدید کارت های دائمی است که با پرداخت بخشی از اقساط بارها قابلیت تأمین اعتبار از سوی بانک صادرکننده را دارد. به گفته وی این کارتهای اعتباری همانند ویزا کارت و مستر کارت عمل می کند با این تفاوت که کارتهای اعتباری ایرانی بر اساس بانکداری اسلامی صادر می شود.
معاون بانک مرکزی اضافه کرد: برهمین اساس با طراحی کارت های اعتباری جدید دامنه پرداخت وام به مردم به تمام کالاها و خدمات گسترش می یابد و مردم دیگر دراین بخش مشکلی نخواهند داشت. برای مثال درشرایط فعلی برای شهروندی که قصد عمل جراحی داشته باشد، هیچ نوع وامی تعریف نشده است، اما با کارت های اعتباری دارنده کارت هر نوع هزینه ای را می تواند پرداخت کند و محدودیتی وجود ندارد.
معاون بانک مرکزی با اشاره به اینکه از ابتدای مهر ماه تمام بانک های خصوصی و دولتی کارت های اعتباری جدید را صادر می کنند، افزود:۲۸ مرداد ماه جاری بخشنامه بانک مرکزی درخصوص کارت های اعتباری به تمام بانک ها ابلاغ شد و بانک ها یک ماه فرصت دارند تا آیین نامه های اجرایی مربوطه را تدوین کنند.
نرخ سود ۱۸ درصد و اقساط تا ۳۶ ماه
معاون نظارتی بانک مرکزی درپاسخ به این سؤال که کارت های اعتباری با چه نرخ سود و دوران بازپرداختی اعطا می شود اظهار کرد: این کارت ها با نرخ سود مبادله ای مصوب شورای پول و اعتبار که هم اکنون ۱۸ درصد است به متقاضیان اعطا می شود. به گفته وی دوران بازپرداخت اقساط نیز بین ۱۲ تا ۳۶ ماه تعیین شده که براساس توافق مشتری و بانک مشخص می شود.
نحوه دریافت کارت اعتباری
حیدری درادامه درباره نحوه دریافت این نوع کارت ها گفت: متقاضیان دریافت کارت های اعتباری به هر بانک دولتی یا خصوصی می توانند مراجعه و درخواست خود را ارائه کنند.
وی توضیح داد: این کارت ها براساس قراردادی که مابین متقاضی و بانک منعقد می شود، قابل ارائه است. به این صورت که بانک با اعتبارسنجی مشتری و توان او برای پرداخت اقساط یکی از سه سطح کارت را شامل کارت های برنزی(۱۰ میلیون تومان)، کارت نقره ای(۳۰ میلیون تومان) و کارت طلایی(۵۰ میلیون تومان) به وی اعطا می کند.
این مقام مسئول همچنین درباره ضمانت های دریافتی از سوی بانک ها افزود: میزان و چگونگی دریافت ضمانت برای ارائه این کارت ها به سیاست های هر بانک بستگی دارد. برای مثال یک بانک درقبال دریافت ۵ ضامن این کارت ها را ارائه می کند و بانک دیگری تنها با یک ضامن رسمی این کار را انجام می دهد. ولی نکته آن است که در فضای رقابتی بانکی موفق می شود که با شرایط آسان تری این کار را انجام دهد. وی تصریح کرد: در مجموع بانک باید مشتری خود را بشناسد و بر همین اساس وجود حساب بانکی ضروری به نظر می رسد.
چگونگی خرید با کارت های اعتباری
معاون نظارتی بانک مرکزی درباره نحوه خرید با کارت های اعتباری توضیح داد: دارندگان کارت اعتباری تا سقفی که در هر یک از سطوح تعیین شده می توانند خرید کنند. به عنوان مثال فردی که کارت ۳۰ میلیون تومانی دریافت کرده است می تواند تا همین سقف خرید کند.
وی ادامه داد: درواقع در سقف اعتبار کارت بارها قابل استفاده است و مشتری پس از پرداخت بخشی از اقساط می تواند از کارت شارژ شده استفاده کند. اما درمجموع میزان بدهی نباید از سقف اعتبار کارت بیشتر شود. در پایان هر ماه بانک میزان خرید مشتری را محاسبه و بر اساس توافق قراردادی منعقد شده قسط بندی می کند. به عنوان مثال دارنده کارت اعتباری ۵۰ میلیون تومانی در همان ماه اول می تواند کل اعتبار را خرج کند، سپس با هر قسطی که پرداخت می کند دوباره به اعتبار کارت باز می گردد و شارژ می شود.
تشکیل پرونده یک بار برای همیشه
فرشاد حیدری با اشاره به مشکلات موجود مردم برای دریافت تسهیلات خرد گفت: در کارت های اعتباری طوری برنامه ریزی شده است که هر فرد تنها با یک بار تشکیل پرونده قابلیت دریافت انواع تسهیلاتی که در دل این کارت ها وجود دارد را دریافت کند و دیگر نیازی به ارائه پیش فاکتور به بانک نیست و بدین ترتیب مشکل فاکتورهای صوری در نظام بانکی نیز از بین خواهد رفت.
منابع تسهیلات خرد به کارت ها منتقل می شود
این مقام مسئول در بانک مرکزی درباره نحوه تأمین اعتبار صدور کارت های اعتباری اظهار کرد: هم اکنون بانک ها برای اعطای وام های خرد مانند خرید خودرو، کالا و جعاله مسکن اعتباراتی را پیش بینی کرده اند که صدور کارت های اعتباری از همین محل تأمین می شود. وی تأکید کرد: بتدریج و با گسترش کارت های اعتباری دیگر شکل و شمایل تسهیلات خرد تغییر خواهد کرد و تمام این نوع وام ها درقالب کارت اعتباری پرداخت می شود.
بدین ترتیب در آینده ای نزدیک کارت اعتباری جایگزین وام های بانکی فعلی می شود.
حیدری معاون بانک مرکزی در پایان اعلام کرد: کارت های اعتباری مشمول تمام اقشار جامعه می شود و هیچ نوع محدودیتی در این بخش وجود ندارد.
وی تصریح کرد: کارت های اعتباری با دو هدف اصلی افزایش تقاضای کل و قدرت خرید خانوارهای ایرانی در راستای خروج از رکود و همچنین تسهیل اعطای وام های خرد به مردم طراحی شده است./ایرنا