رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران از برنامه های سال جاری برای راه اندازی طرح های جدید معدن و صنایع معدنی خبر داد.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی ایمیدرو، مهدی کرباسیان به مناسبت هفته دولت با حضور در برنامه زنده تلویزیونی اقتصاد ایران که از شبکه تهران پخش شد اعلام کرد: طرح توسعه مجتمع طلای زرشوران در راستای اقتصاد مقاومتی است و اجرای آن ظرفیت تولید طلا را از سه به پنج تن در سال افزایش می دهد. وی افزود: فراخوان دعوت از پیمانکاران داخلی و خارجی بتازگی اعلام شده و پیش بینی می شود عملیات اجرایی طرح توسعه توسط پیمانکار تا سه ماه آینده آغاز شود. وی درباره برنامه های افتتاح سال جاری گفت: معدن تیتانیوم کهنوج که بیش از ۲۰ سال متوقف مانده بود، هفته گذشته پیمانکار آن انتخاب شد و اواخر شهریور یا اوایل مهر ماه آینده کلنگ زنی خواهد شد که برای آن ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری پیش بینی شده است.
رییس هیات عامل ایمیدرو به طرح های فولاد استانی نیز اشاره کرد و گفت: طرح های فولاد استانی هر کدام به ظرفیت تولید ۸۰۰ هزار تن که به دلیل تحریم و کمبود نقدینگی متوقف شده بود، در دولت یازدهم با مشارکت بخش خصوصی فعال شد که بخش آهن آسفنجی طرح فولاد سپیددشت تا اواخر شهریورماه جاری افتتاح می شود ضمن اینکه قطعا در نیمه دوم امسال بخش آهن اسفنجی ۴ طرح فولاد استانی افتتاح خواهد شد.
کرباسیان افزود: در کنار اینها افتتاح طرح گندله سازی ۵ میلیون تنی در خواف سنگان را خواهیم داشت که ذخیره سنگ آهن آن ۹۰۰ میلیون تن بود که سال قبل با کارهای اکتشافی ایمیدرو ۳۰۰ میلیون تن به آن افزوده شد و به ۱٫۲ میلیارد تن رسید.
وی افزود: یکی از سیاست های دولت در بخش معدن در راستای برنامه های اقتصاد مقاومتی، جلوگیری از خام فروشی است و با توجه به وجود ذخایر غنی معدنی درکشور، هدف اصلی ایجاد ارزش افزوده بالاتر است که به عنوان مثال در سنگ آهن می توان با راه اندازی کارخانه های گندله، کنسانتره، آهن اسفنجی و فولاد می توان ارزش آن را از حدود ۴۰ دلار تا حدود ۳۰۰ دلار افزایش داد ضمن اینکه فرصت های شغلی زیادی هم فراهم کرد.
کرباسیان با بیان اینکه هر واحد سرمایه گذاری در معدن حداقل ۳ واحد ارزش افزوده ایجاد می کند، تصریح کرد: با توجه به واقع شدن معادن در مناطق محروم، با انجام فعالیت های اکتشافی و فعالیت های معدنی می توان علاوه بر عمران و آبادانی این مناطق، اشتغال فراوانی هم ایجاد کرد.
وی با اشاره به وجود ۵۷ میلیارد تن ذخایر شناخته شده معدنی کشور گفت: با کارهای اکتشافی ایمیدرو که در وسعت ۲۵۰ هزار کیلومترمربع در دولت یازدهم شروع شده و ادامه دارد، و معادل ۲٫۵ برابر ۸۰ سال گذشته است، پیش بینی های اولیه نشان می دهد که تا پایان امسال و یا اوایل سال آینده ۵۰ درصد به ذخایر معدنی کشور افزوده شود.
همکاری های خارجی
وی به سفر خود به ایتالیا و فرانسه به همراه هیات اقتصادی ایران به ریاست رئیس جمهور هم اشاره کرد و گفت: بر اساس یکی از یادداشت تفاهم ها تشکیل یک شرکت مشترک بین ایران و ایتالیا بود تا بتوانیم زنجیره فولاد را ایجاد کنیم. شرکت مذکور اکنون تشکیل شده و هیات مدیره ایرانی – ایتالیایی آن تعیین شده و یک معدن هم به آنها معرفی شده و حتی سرمایه گذاران جدید برای آن پیش بینی شده چون ۲ میلیارد یورو سرمایه گذاری برای آن پیش بینی شده است.
وی ادامه داد: همچنین در خصوص آلومینیوم نیز به تفاهماتی دست یافتیم که مقدمات آن در حال فراهم شدن است و در جلسه دیروز با مسئولان مناطق آزاد قرار شد که شرکتی را برای تامین پودر آلومینا از بوکسیت در چابهار ایجاد کنیم.
قراری هم با شرکت اس.ام.اس ایتالیا داشتیم برای تامین مالی پروژه های فولادی که فولاد مبارکه مراحل نهایی اش را طی کرده و در طرح توسعه فولاد هرمزگان و فولاد سپیددشت هم یادداشت تفاهم ها به خوبی پیش می رود.
پیشنهاد برای تقویت بخش معدن
کرباسیان به برنامه ششم توسعه و ضرورت توجه بیشتر بخش معدن نیز اشاره کرد و گفت: بخش معدن باید در برنامه ششم پررنگ تر دیده شود که پیشنهاد ما این است که ۴ میلیارد دلار تسهیلات به ایمیدرو داده شود تا برای توسعه با بخش خصوصی شریک شود تا با این رقم بین ۱۵ تا ۲۵ میلیارد دلار هم جذب منابع کنیم. ضمن اینکه هر پروژه را که بهره برداری کردیم باید بعد از سه سال به بخش خصوصی واگذار کنیم.
وی افزود: یکی دیگر از پیشنهادات ما تقویت صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت معدنی است که در یک مرحله با حمایت دولت و مجلس، سرمایه آن از ۱۰ میلیارد به ۱۱۰ میلیارد تومان افزایش یافته است. چنانچه در برنامه ششم ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون دلار به صندوق مذکور اختصاص یابد، این صندوق به خوبی از معدنکاران کوچک و متوسط به خوبی حمایت خواهدکرد و جهش در بخش معدن ایجاد خواهد شد.
کرباسیان در خصوص جلوه های بیرونی ارزش ۷۰۰ میلیارد دلاری ذخایر معدنی کشور اظهار کرد: یکی از جلوه ها ، فراوری و صادرات این ذخایر است که خوشبختانه صادرات معدن و صنایع معدنی امسال از رشد خوبی برخوردار شد و در ۴ ماهه امسال از ۲٫۴ میلیارد دلار فراتر رفت.
وی جلوه بیرونی دیگر ذخایر معدنی را ایجاد اشتغال دانست و افزود: به عنوان مثال در معدن زرشوران اکنون بیش از ۶۵۰ نفر به طور مستقیم مشغول کار هستند ضمن اینکه اشتغال غیرمستقیم زیادی ایجاد شده است.
کرباسیان سهم معدن و صنایع معدنی در اقتصاد ملی را اکنون ۶ درصد ذکر کرد و گفت: این رقم مناسب بخش نیست چون در کشورهای همسطح ما حدود ۱۶ درصد است و در برنامه ششم هدف گذاری شده که این سهم به ۱۰ درصد برسد.
وی لازمه تحقق افزایش سهم بخش معدن و صنایع معدنی در برنامه ششم را نیازمند سرمایه گذاری داخلی و خارجی دانست و افزود: سرمایه داخلی کافی نیست و بایدبه سمت جذب سرمایه گذاری خارجی برویم و برای رشد جهشی در بخش معدن و صنایع معدنی باید در برنامه ششم ۳۰ میلیارد دلار سرمایه جذب کنیم.
رییس هیات عامل ایمیدرو همچنین به ضرورت وجود مرکز مطالعات راهبردی معدنی در کشور اشاره کرد و گفت: باید بپذیریم در حوزه پژوهش نیازمند کار بیشتر هستیم چون مراکز دانشگاهی ما هنوز در حوزه اجرایی به طور قابل توجه در بخش های معدن، صنعت و ... فعال نشده اند هر چند که شروع شده اما کافی نیست و باید این کار از حوزه دولت خارج شود.
افزایش بودجه پژوهش
وی افزود: ایمیدرودر سال های اخیر بودجه پژوهشی خود را چند برابر کرده و در حال حاضر با ۱۲ دانشگاه کشور فعالیت های پژوهشی را شروع کرده که کافی نیست و باید در صورتی که لازم شود، برخی پژوهش ها را مراکز علمی و دانشگاهی خارجی همکاری کنیم.
کرباسیان ادامه داد: ایمیدرو همچنین با فعال تر کردن مرکز تحقیقات فراوری مواد معدنی خود در کرج ، سال قبل موفق شد ۶ عنصر نادرخاکی را شناسایی و معرفی کند.
وی در خصوص آینده بخش معدن اظهار کرد: با توجه به سیاست های اقتصاد مقاومتی، جلوگیری از خام فروشی ، ظرفیت کشور، باور دولت و مجلس و مجمع تشخیص مصلحت، تاکیدات مقام معظم رهبری، وجود نیروی متخصص و مجرب و ... آینده روشنی برای بخش معدن متصور خواهد بود.