در ادامه این گزارش به قلم نسرین کاری آمده است: جوانی، بهار عمر و فصل طربناک زندگی است.
هیچ دوره ای از زندگی چون روزگار جوانی، سرسبز و خرّم نیست، و هیچ انسانی همانند زمان جوانی، توانمند و پر انرژی نیست.
جوانی فرصتی است که بر خلاف بسیاری از فرصت های دیگر، تنها یک بار در اختیار همه قرار می گیرد و چون به سرانجام خویش برسد، هرگز امکان تکرار نخواهد داشت.
پس «فرصت جوانی»، طلایی ترین فرصت ها و ناب ترین موهبت هاست و نمی توان در این نکته تردید کرد که هدر دادن روزگاران خوش جوانی و تباه کردن این بهار زندگانی، به اندوهی انبوه و حسرتی متراکم خواهد انجامید.
و امروز نیازهایی در جامعه دارد که اگر به این نیازها توجه نشود چه بسا موجب بروز مشکلاتی برای این نسل و حتی نسل های بعدی باشد.
نیازهایی که هم مادی هستند و هم از جنس معنوی و اشتغال و تامین آینده یکی از مهمترین دلایل ایجاد نشاط در بین جوانان است.
بازار اشتغال جوانان بحران دارد و صدها هزار جوان تحصیل کرده دانشگاهی در مقاطع مختلف تحصیلی تا دکترا به هر دری می زنند، نمی توانند وارد بازار کار شوند.
برخی مدت ها پس از فراغت از تحصیل دنبال کار می گردند و بسیاری نیز در نهایت مجبور می شوند برای دور ماندن از بیکاری، به مشاغل غیرتخصصی خود وارد شوند.
از سوی دیگر، دانشگاه ها هر ساله هزاران نفر را ترغیب به تحصیلات عالی و ورود به مراکز آموزش عالی می کنند و این روند هر ساله شدت می گیرد
کارشناسان می گویند دولت مسئول رشد بی رویه و غیر طبیعی پذیرش در دانشگاه است و باید به این وضعیت سروسامان بدهد، چرا صدها هزار جوانی که از دانشگاه ها فارغ التحصیل می شوند، توان پذیرش تصدی های بازار کار را ندارند و کارفرمایان به داشته های علمی آنها اهمیتی نمی دهند؟
در یک روز گرم تابستان به میان جوانان شهر بیرجند در بوستان توحید رفتیم و دغذغه کار را از زبان آنان شنیدیم:
** جوان نیاز به امنیت و آسایش خاطر در جامعه دارد
مینا ۲۴ ساله دانشجو، جوانی را فصل زیبای زندگی هر انسانی می داند و می گوید: این فرصت درخشان زندگی هر فرد است؛ در واقع باید بتوان از این موقعیت به نحو احسن استفاده کرده که بخشی از این مورد نظیر رعایت ادب، ایمان و پرورش روحیه معنوی و کسب علم واخلاق به خود جوان باز می گردد و بخشی دیگر مربوط به مسئولان و خانواده هاست.
او نیاز یک جوان را برمی شمرد: یکی از این نیازها احساس امنیت در زندگی است که شامل آسودگی و آرامش خیال نسبت به مشکلات مالی است.
در واقع جوان اگر دغدغه مساله مالی را نداشته باشد می تواند بهتر از این دوران زندگی خود استفاده کند و به نحو موثرتری هم در جامعه ظاهر شود.
چرا که مشکلات مالی موجب بروز مسایل دیگری نظیر افسردگی، ترس از تشکیل خانواده ، عدم اعتماد به نفس می شود که زندگی فرد جوان را تحت الشعاع قرار می دهد و موجب می شود نیروی او تحلیل برود و نتواند آنگونه که باید درجامعه فعال باشد.
مینا خاطر نشان می کند: مسئولان بایستی نه در حرف بلکه در عمل به فکر جوانان باشند و به مسایل زندگی آنان توجه کنند که به نظر من اصلی ترین مساله در زندگی یک جوان موضوع اشتغال است که باید دولت در این راستا گامی جدی بردارد.
به گفته مینا دختران در شهر کویری بیرجند نه امکان تفریح سالم دارند و نه اشتغال خوب و خیلی از شرکتها و موسسات که آنها را بکار می گیرند در قبال کار سخت حقوق پایین در نظر می گیرند با این حال هم متقاضی کار همچنان بالاست.
** ناامیدی و نداشتن انگیزه از عواقب بیکاری است
محمد رضا ۳۰ ساله هم بر این عقیده است که اشتغال از ضروری ترین مسایل زندگی جوان دانست چرا که جوانی که سالها درس خوانده تا بتواند فرد موثری باشد اگر در باتلاق بیکاری گرفتار آید دچار آسیب های جدی خواهد شد که حداقل آن تجرد و افسردگی خواهد بود.
به گفته وی ناامیدی و بی انگیزگی نیز از عواقب بیکاری و تشکیل ندادن زندگی جوان است که در صورت بی توجهی به این مساله گریبانگیر جامعه خواهد شد.
رضا یادآور می شود: من الان ۴ سال است که درسم را تمام کرده ام اما علیرغم تلاش های فراوان نتوانسته ام در جایی مشغول به کار شوم و بنابراین با وجود اینکه در رشته ای صنعتی هم تحصیل کرده ام ناچارم در شغل آزاد و کاملا غیرمرتبط به رشته تحصیلی ام کار کنم.
این جوان خاطر نشان می کند: درجامعه ما بارها و بارها راجع به جوانان و اینکه باید به این نسل توجه ویژه ای شود تاکید شده است اما راستش ما فقط حرف های شنیده ایم و هنوز هم که هنوز است مشکلات جوانان حل نشده است چنانکه شاهدیم بیکاری در شهری مانند بیرجند بیداد می کند و آمار ازدواج هم بسیار پایین آمده است.
آیا گره کار جز به دست مسئولان دولت باز می شود؟
وی تاکید می کند: اگر مراکز تولیدی و صنعتی فعال در استان و شهر بیرجند باشند مطمئنا بخش زیادی از جوانان مشغول فعالیت می شوند و نه تنها بیکاری از جامعه رخت بر می بندد بلکه وضع اقتصادی هم بهتر می شود.
** جوان امروزی خیلی مظلوم واقع شده است
مهدی ۳۲ ساله هم با بیان اینکه جوان امروزی خیلی مظلوم واقع شده است می افزاید: گویی اصلا دولت به فکر ما نیست انگار نه انگار که نیروی آماده به کار جامعه هستیم و علاوه بر آن تخصص های لازم را هم کسب کرده ایم.
بیکاری حالا جزئی از زندگی ما شده است و همین امر انگیزه ما را سلب کرده است.
من کارشناسی ارشدم را از یکی از دانشگاههای معتبر گرفتم ولی وقتی به شهر بیرجند آمدم مجبور شدم در آژانس کار کنم.
او می گوید: ما جوانان فقط از مرتفع شدن مشکلاتمان می شنویم اما چیزی نمی بینیم.
آیا واقعا فکری به حال اشتغال ما شده است؟
آیا مراکز تولیدی ما فعال شده اند و یا اینکه در حال ورشکستگی و تعطیلی اند و شاهد اخراج وتعدیل نیروهای این مراکز هستیم؟
نمی دانم کی قرار است فکری به حالما بشود؟
این جوان بیرجندی می افزاید: به نظر من اساسی ترین مشکل جوانان علی الخصوص در استان خراسان جنوبی مساله اشتغال و ازدواج است.
وقتی یک جوان نه پس اندازی داشته باشد و نه شغلی که بتواند گذران زندگی کند تن به ازدواج نمی دهد، نه اینکه نخواهد ازدواج کند بلکه از مشکلات بعدش نظیر طلاق که متاسفانه آمار بسیار بالایی هم دارد هراس دارد.
هر روز دور آگهی های روزنامه را خط می کشم
زهرا دختری که چند سال است لیسانس گرفته می گوید: هر روز در خانه دور بیشتر آگهی ها را خط می کشم و زمانی که برای کار می روم می گویند: این ها که همه شان تسلط به انگلیسی می خواهد.
خیلی از هم دانشگاهی های ما برای اینکه خرج تحصیل شان را جور کنند همان دوران دانشجویی هم کار نیمه وقت می کردند..کار البته عیب نیست اما وقتی آدم دانشگاه می رود انتظار بیشتری دارد.
الان خیلی ها با لیسانس دارند کارهایی می کنند که از عهده یک آدم دیپلمه هم بر می آید.
حتی کسی که سواد خواندن و نوشتن دارد هم می تواند انجام شان دهد.
حالا نمی دانم چرا توی تمام آگهی ها می زنند، منشی لیسانس! از بس که می دانند آدم لیسانسه بیکار زیاد است.
مثلاً شما بگویید فروشندگی لوازم آرایش چه نیازی به لیسانس دارد؟! حالا باز منشی می گوییم کار دفتری است.
اشتغال و ازدواج اصلی ترین نیاز جوانان است
یک روانشناس در گفتگو با ما عنوان می کند: روزگار جوانی اقتضاهایی دارد؛ اقتضاهایی که بخشی از آنها به جوان بر می گردد و بخشی نیز به آنها که با جوان در تعاملند.
حافظیان تاکید می کند: در کل می توان گفت که اشتغال و ازدواج یکی از اساسی ترین نیازهای جوانان است و بایستی مد نظر قرار گیرد چرا که پویایی و نشاط یک جامعه به افراد آن جامعه بستگی دارد.
جوانان قشر پویای جامعه محسوب می شوند و لازم است که به این نیازهای اساسی آنان توجه ویژه شود.
** طبیعی است که جوانان امروز از ما کار طلب کنند
وی ادامه می دهد: ما روزی روی تحصیلات فرزندانمان توجه کرده بودیم و هدفگذاری مان این بود که جوانان ما به سمت تحصیلات تکمیلی بروند؛ خب این اتفاق اکنون افتاده است.
ما شمار قابل توجهی از جوانان با مدرک لیسانس و فوق لیسانس را داریم.
طبیعی است که این جوانان در این مرحله حالا دنبال شغل باشند و از ما رفع مشکلات اشتغال را طلب کنند.
به گفته این روانشناس بیرجند با توجه به اقلیم خشک که دارد خیلی از مشاغل که شاید در خیلی جاهای دیگر بشود برای آن سرمایه گذاری کرد در اینجا وجود ندارد.
و بیشتر شغل ها پشت میز نشینی است به همین خاطر در صنعت و کشاورزی استان و شهر ما کمتر می شود برای اشتغال کاری کرد.
مسئولان باید به این مهم توجه کنند و با توجه به ظرفیتهای استان برای اشتغال بیشتر کار کنند.
۲۰۴۷/۳۲۱۵/