یکی از بزرگترین مشکلاتی که در بسیاری از پرونده های مودیان وجود دارد مغایرت های غیر قابل قبول است . یکی از این مدل مغایرت ها در ۲ حوزه مالیات بر ارزش افزوده و گزارشات فصلی اتفاق می افتد. درست زمانی که مودی جهت تمدید و یا دریافت گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده به حوزه مربوطه مراجعه می کند و با مغایرت گزارشات فصلی خود مواجه می شود.
اتفاق خیلی پیچیده نیست ! گزارشات قبلی در سامانه ماده ۱۶۹ شما متفاوت با همان گزارشات در همان دوره مالیات بر ارزش افزوده است .
البته شما فرصت دارید اصلاحات را انجام دهید ولی تعداد اشتباهات نباید بیش از حد مجاز باشد و سعی نکنید جز مودیان خاص قرار بگیرید.
همانطور که می دانید سامانه گزارشات الکترونیکی به صورت آنلاین و آفلاین ، یک نرم افزار گزارش دهی است که سازمان امور مالیاتی برای کنترل خرید و فروش مشاغل و افراد راه اندازی کرده است . اما باید دید صحت کنترل و ارائه اطلاعات ثبت شده در این سامانه چگونه از طرف سازمان امور مالیاتی کنترل و تایید می شود . یکی از مهمترین کانال های کنترل این سامانه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده است . بله ، معنی و مفهوم آن را درست حدس زدید ، مبالغ ناخالص شما در اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ، باید کاملاً منطبق با سامانه TTMS باشد ، چگونه ؟
درست است که شما در ارائه اظهارنامه مالیات برارزش افزوده ، فقط کالا ها و خدماتی را وارد می کنید که مالیات و عوارض به آنها تعلق گرفته است ، ولی در عوض در سامانه ماده ۱۶۹ ، شما هم کالاهای مشمول و هم غیر مشمول را به یکباره در سامانه ثبت و گزارش می کنید. سازمان امور مالیاتی می تواند در پایان دوره مالی میزان گزارشات را با اظهارنامه عملکرد ( هزینه ها و دارائیها و درآمدها) کنترل کند.
یک راه کنترل گزارشات شما ، مالیات بر ارزش افزوده است ، به همین علت خیلی بهتر است که اظهارنامه شما کاملاً منطبق با سامانه ماده ۱۶۹ باشد. می توانید با وارد کردن کالاهای غیر مشمول در ستون مخصوص اظهارنامه مالیات برارزش افزوده که از همان جداول اکسل بارگذاری می شود ، اظهارنامه ۳ ماهه خود را گزارشات الکترونیکی ۳ ماهه برابر کنید .
نکته پایانی : تمامی گزارشات همزمان شما در دو سامانه ماده ۱۶۹ و ارزش افزوده منوط به راه اندازی و طراحی یک سیستم مرتب و ایده آل حسابداری می باشد.