ایران آنلاین / اگر در این مدت شرکتهای درخواستکننده نتوانستند خود را تجهیز کنند مجدداً ۶ ماه دیگر فرصت خواهند یافت. پس از اتمام زمان دوم دیگر مهلتی داده نخواهد شد.
شروطی که برای ایجاد ایرلاینهای جدید در نظر گرفته شده مهمترین آنها شامل داشتن بودجه به میزان ۳۵۰ میلیارد تومان، خریداری ۵ فروند هواپیما(بهصورت ملکی)، حداقل ۵ فروند هواپیما باید تولید سال ۲۰۰۰ به بعد باشد و نهایت امر اینکه الزامهای فنی را داشته باشند. پیش از این هم سرمایهگذاران زیادی برای گرفتن خط جدید درخواست داده بودند اما وزیر راه و شهرسازی با هیچکدام آنها موافقت اصولی نکرده بود.گفته میشود علت مخالفت وزیر در ناتوانی شرکتها برای خرید هواپیما بود. ابلاغ مقررات جدید برای شرکتهای هواپیمایی جدید معضلهایی را هم برای شرکتهای فعال ایجاد کرده است. از بین ایرلاینهای فعال کشور، ماهان، آسمان و ایران ایر از نظر مالی و ناوگان هوایی شرایط استاندارد و مطابق قانون جدید را دارند و مابقی شرکتها که تعداد آنها به ۱۲ ایرلاین میرسد هنوز از نظر بودجه به میزان ۳۵۰ میلیارد تومان مشکلاتی دارند.
مجوزها تا ۱۲ماه اعتبار دارند و مجموعه ها باید د راین مدت نسبت به تأمین سرمایه و هواپیما اقدام کنند |
مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی در گفت وگو با «ایران» در پاسخ به این سؤال که اگر شرکتهای فعال نتوانند طبق قوانین جدید حرکت کنند احتمال ابطال مجوزهای فعالیت آنها وجود دارد، گفت: چنین احتمالی وجود ندارد.با مذاکراتی که با وزیر راه و شهرسازی صورت گرفته ایرلاینهای فعال تا پایان آبان ماه فرصت دارند طبق مقررات جدید حرکت کنند ولی اگر نتوانند سقف مالی و ناوگان هوایی خود را تا دو ماه دیگر ارتقا دهند مجدداً به آنها فرصت داده خواهد شد.
وی افزود: ایرلاینهای داخلی در زمان تحریم مشکلات زیادی پیدا کردند و با اینکه در تنگنای زیادی بودند توانستند در جابهجایی بار و کمک به صنعت حمل و نقل هوایی کارهای بزرگی انجام دهند. لذا در مقطعی که از تحریم خارج شدیم دولت باید نگاه بهتری نسبت به ایرلاینها داشته باشد. باید به این مجموعهها تسهیلات، فرصت و امکانات داده شود تا بتوانند در مسیر تغییر و تحول مثبت قرار گیرند. البته چند وقتی است که شرکتها نیز در این مسیر گام برداشته اند و به هیچ عنوان دست روی دست نگذاشته اند. باید قبول کرد که آماده شدن آنها مستلزم زمان بیشتری است. مسئولان ایرلاینهای فعال نیز در گفتوگوهایی اظهار داشتند که در مدت کوتاه نمیتوان تغییر و نوسازی ناوگان را ایجاد کرد.لذا از دولت خواستند که برای رسیدن به شرایط استانداردی که مشخص شده است، زمان دوبارهای داده شود.در این مسیر هم دولت تا حدودی با مجموعههای داخلی همراه بوده است و میخواهد این فرصت را به آنها بدهد.
دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی به خبر موافقت اصولی با تأسیس ۶ شرکت هواپیمایی و ۲ شرکت هلی کوپتری که هفته گذشته در جلسه مشترک مسئولان عالی سازمان هواپیمایی با وزیر راه و شهرسازی صادر شده است هم اشارهای کرد.وی گفت: با تصمیمی که برای صدور موافقت اصولی به این شرکتها گرفته شد، این شرکتها از این پس باید به دنبال فراهم کردن مقدمات کار و تأمین سرمایه باشند. پس از اخذ موافقتنامه اصولی، شرکتهای هواپیمایی تا ۶ ماه بعد زمان دارند تا نسبت به تأمین سرمایه لازم، پنج فروند هواپیما و الزامهای مربوط به ساختار شرکت و تدوین نظامنامهها اقدام کنند و بحث کفایت سرمایه را زمانی میتوانند تأمین کنند که مجوز بهرهبرداری دریافت کنند. وی با بیان اینکه ۶ مجموعهای که برای خط جدید درخواست دادند از شرکتهای داخلی هستند و جوینت ونچر(شریک) خارجی ندارند، اظهار داشت: این مجموعهها نهایتاً ۱۲ ماه فرصت دارند تا برای تأمین سرمایه و هواپیما اقدام کنند درغیراین صورت موافقتهای اصولی باطل خواهد شد.
اسعدی سامانی گفت: در دورههای گذشته درخواست برای ایجاد ایرلاین وجود داشت ولی آنها تنها ادعا میکردند که توانایی انجام فعالیت در حمل و نقل هوایی را دارند.این مجموعهها در تأمین مالی چالشهای زیادی داشتند بدین جهت دولت با شروع فعالیت آنها موافقت نکرد. موضوع دیگری که از دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی سؤال شد، بحث مجوز خزانهداری امریکا برای فروش بوئینگ و ایرباس بود. متأسفانه اوفک (سازمان زیرمجموعه وزارت خزانهداری امریکا) در این زمینه تعلل میکند.با اینکه تحریمهای هواپیمایی ایران لغو شده است اما هنوز مجوز صدور فروش هواپیما به ایران توسط اوفک صورت نگرفته است.از اینرو در حال رایزنی هستیم تا این مشکل حل شود و شرکتهای ایرانی بتوانند با توجه به نیاز خود هواپیماها خریداری کنند. واقعاً هیچ دلیلی وجود ندارد که اوفک در این زمینه تأخیر کند، چرا که تمام موانع قانونی برداشته شده است.
۱۳ مرداد ماه بود که عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در مصاحبهای اعلام کرده بود که نخستین سری از هواپیماهای جدید ایرباس احتمالاً تا اواخر پاییز وارد ناوگان هوایی کشورمان میشود. بنابراین تا آن زمان قرارداد نهایی شده است. بخشی از این قرارداد در رابطه با موضوعات فنی است. بخشی دیگر از این قرارداد به موضوعات مالی اختصاص دارد که در حال انجام است و مراحل نهایی را طی میکند. بخش دیگر این قرارداد مربوط به مقررات روابط بینالملل و گرفتن مجوز اوفک است که نسبت به اخذ این مجوز خوش بین هستیم.
/ایران