ایران آنلاین/ تبادلات بانکی میان کشورها معمولا نه به صورت نقد بلکه به شکل بانک به بانک و حواله است اما وجود مشکل در تبادلات بانکی میان ایران و آمریکا باعث شد تا آمریکا بخش از طلب ایران را به صورت نقد پرداخت کند.
اماهمزمانی این پرداخت ها با آزادی زندانی های آمریکای در ایران، این شائبه را میان نمایندگان و بعضا جامعه آمریکا به وجود آورد که این پول نوعی باج دهی آمریکا به ایران برای آزادی زندانی های آمریکایی بوده است در صورتی که طبق مدارک موجود این پول بخشی از دارای های بلوکه شده ایران در آمریکا به شمار می رود از این رو شائبه باج دهی به ایران نمی تواند قابل قبول باشد.
این طرح هر چند برای اجرایی شدن نیاز به امضا اوباما دارد، اما اوباما اعلام کرده است که آن را وتو خواهد کرد.
کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد اوباما دو طرح تازه کنگره آمریکا را در مورد ایران وتو خواهد کرد. به گفته دولت آمریکا یکی از این طرحها منابع اطلاعاتی و همچنین «برجام» را به خطر میاندازد و طرح دیگر نیز بر پایه رویکردی «نادرست» است.
یکی از طرحهای کنگره با عنوان «شفافیت مالی مقامات ارشد ایران»، از دولت ایالات متحده میخواهد جزئیات مربوط به دخلوخرج مقامات ایران را منتشر کند. طرح دوم که عنوان آن «منع پرداخت باجهای بیشتر به ایران» است، مربوط به پرداخت پول نقد به ایران میشود.
دولت باراک اوباما میگوید، طرح دوم از اساس به مسئلهای اشاره دارد، که وجود خارجی ندارد و غیرعاقلانه است: یعنی همین موضوع باج دادن به ایران.
هر چند جمهوریخواهان منتقد دولت اوباما، میگویند این پول باجدهی به ایران، برای آزادی زندانیان بوده و در آینده به ضرر امنیت شهروندان آن کشور و منافع ملیست اما دولت اوباما بهتاکید این اتهامها را رد کرده است. همچنین خود اوباما نیز گفته است نمایندگان قبلا از موضوع باخبر بودند و در عین حال پرداخت این پول پس از مشاوره با حقوقدانان و برای پایان دادن به پرونده انجام شدهاست.
همچنین رئیس جمهوری ایران نیز در واکنش به انتقاد نمایندگان آمریکا از باج دهی به ایران برای آزادی ۴ آمریکایی گفت: دو مساله بود. یکی پول هایی که از ایران در آمریکا باقی مانده بود که هنوز هم البته مبالغ دیگری از پول های ایران در ایالات متحده است و در این زمینه مذاکرات ادامه دارد برای اینکه این پول ها بازگشت داده شود.
روحانی در گفت و گو با شبکه تلویزیونی ان بی سی آمریکا در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، افزود: برخی از مواردی که به توافق نمی رسد، می دانید که در داوری بین المللی مورد رسیدگی قرار می گیرد. موضوع دیگر کمک برای آزادی افرادی بود که زندانی هستند، ایرانی هایی در آمریکا زندانی هستند یا مورد تعقیب آمریکایی ها هستند و یا افرادی دارای دو تابعیتی هستند و در ایران زندانی هستند.
وی ادامه داد: این همه تلاش شد که این دو گروه در برابر هم آزاد شوند. یعنی هم ایرانی ها آزاد شوند و از تعقیب معاف شوند و هم آن افرادی که دو تابعیتی بودند و بخشی از زندانشان را گذرانده بودند و بخشی از زندانشان باقی مانده بود، مورد عفو قرار بگیرند.
رئیس جمهوری اظهار داشت: بنابراین دو تا مساله بود که در کنار هم دنبال می شد، الان هم ممکن است راجع به مسأله بدهی ها این مذاکرات ادامه پیدا کند برای اینکه پول هایی که در اختیار آمریکا بوده به ما برگردانده شود. در واقع این پول ایران است که در طول این ۳۸ سال در اختیار آمریکا بوده و باید اینها را به ایران پس دهد.
اما واکنش ها به آزاد سازی این پول ها و تاثیر آن بر روی اقتصاد ایران سوالی است که یکی از کارشناسان اقتصادی در این باره به آن پاسخ داد.
دکتر مهدی تقوی، کارشناس اقتصادی در این باره در گفت و گو با «ایران آنلاین» اظهار داشت: هر چند اوباما اعلام کرده است که این طرح را وتو خواهد کرد اما در صورت عدم وتو این طرح احتمال بلوکه کردن ۲۵ میلیارد دلار از دارایی های ایران که در آمریکاست وجود دارد.
این کارشناس اقتصادی گفت: آمریکا در دو نوبت حدود ۴۰۰ میلیون دلار به ایران پول داده است و همین زمینه ای شد تا مجلس نمایندگان به تکاپو افتاده و این طرح را تصویب کند. هر چند آنها به باج دادم تعبیر می کنند اما این پول ها دارایی های خود ایران بوده است.
تقوی تصریح کرد: تاثیر آزادسازی این حجم پول بر اقتصاد ایران انکارناپذیر است. اگر این ۲۵ میلیارد دلار آزاد شود می تواند قیمت دلار را پایین بیاورد و پایین آمدن قیمت دلار هم یعنی ارزانی واردات.
وی افزود: ارزان شدن واردات هم به معنی کاهش تورم و گرانی موجود و در نهایت رونق اقتصاد خواهد شد.
تقوی با بیان اینکه این پول متعلق به ایران است و باید به ایران هم برگردانده شود، خاطر نشان کرد: بعد از برجام روابط ایران با کشورهای دیگر در حالت بسیار مناسب قرار داد و مناسبات اقتصادی بسیاری هم با ایران در حال شکل گیری است که در آینده هم بهتر و بهتر خواهد شد. بنابراین اجرای برجام و آزاد سازی این پول های اقتصاد کشور را متحول خواهد کرد.
وی افزود: ادامه پرداخت طلب ایران از سوی آمریکا را باید یه نقطه مثبت در اجرا و موفقیت برجام دانست.